Látnivalók

Kilátók, helyi nevezetességek…

Csere-hegyi kilátó: 

A permi vörös kőből 1935-ben épült, 298 méter magasan található kilátóból csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, a Bakonyra és a Balaton-felvidékre.

Köcsi-tó:

Az agyagbánya helyén létrejött tavacska számos különleges növény- és állatfaj élőhelye. A tó mellett védett agárkosbor-mező található. A pár száz méteres Köcsi-tó tanösvény 4 állomása a vörös homokkövön kialakult élővilágot és környék 250 millió éves kőzeteit mutatja be.

Gőzmozdony:

Az egykori Veszprém-Alsóörs vasút emléke: a pálya vörös homokkőből készült boltozatos felüljáróján 375 sorozatszámú „szertartányos“ gőzmozdony áll. Az ilyen mozdonynak nem volt szüksége szerkocsira, a szén- és a víztartály egybeépült vele.

Óvári-kilátó:

Az Óvári „Messzelátó” néven ismert kilátóhely Almádi hajdani szőlőhegyén épült, valamikor a századforduló táján. Gerendavázas, cseréppel borított tetőzetét a ’90-es évek elején rekonstruálták régi fényképek alapján, de egyszerűbb alakban. A kék háromszöggel jelzett „Vörös Homokkő Tanösvény” egyik állomása. A kilátóból a Fűzfői-öbölre és Vörösberény településrészre nyílik szép kilátás.

Horgászati és halászati kiállítás:

A Pannónia Kulturális Központ földszintjén található gyűjteményben régi és különleges horgászbotokat, orsókat és más horgász-felszereléseket, szakkiadványokat, trófeákat láthatunk, valamint a Balaton vízi élővilágát bemutató nagyméretű akváriumot.

Református erődített templom:

A 11-12. századi, román kori alapokon nyugvó, a gótika stílusjegyeit is magán viselő református erődtemplom a legjelentősebb védett műemlék a városban. A templom falaiban, hazánk egyik legrégebbi falusi egyházának maradványai rejtőznek. A kőfallal kerített templom tömeghatásában még érződik a középkori eredet, de belépve barokk boltozatos, osztatlan csarnoktér fogad.

Szent Ignác rk. templom:

A 18. századi barokk templomot a jezsuita rend építette, alapítójának Loyolai Szent Ignácnak tiszteletére. Legnagyobb értéke a barokk freskó sorozat, amelyet a svájci származású veszprémi festő Bucher Xavér Ferenc alkotott. A templom mennyezetképei Loyolai Szent Ignác életének, tevékenységének legfőbb mozzanatait ábrázolják. Értékes még a sekrestye „Mózes” freskója, valamint a Szent Sír kápolna „Sirató asszonyok” című képe.

Szent Imre rk. templom:

Az Almádi központjában lévő templom 1930-ban épült Medgyaszay István tervei alapján. Különös értéke, hogy az erdélyi építészet hagyományait követi, de tömegében meghatározó a vöröskő-architektúra. A templom mellett áll az 1956-ban a budai várból áthelyezett Szent Jobb kápolna, ahol egyedülálló módon egy helyen találhatók meg a Szent királyi család – Szent István, Szent Imre és Boldog Gizella – ereklyéi. A mennyezetet Szent Istvánt ábrázoló aranymozaik díszíti.

Angyalos Boldogasszony Kápolna:

A ferences rend kezdte el 1941-ben a Boldogságos Szűz Máriának, mint Angyalos Boldogasszonynak pártfogása alatt álló kis kápolna építését. Szabadtéri szentmisékre is alkalmas a kápolnát körülölelő hangulatos park.

 

TOVÁBBI NEVEZETESSÉGEK (klikk)